Voor 3 Flammkuchen, voor 2 personen ongeveer (met extra-maaks voor later, of gewoon gelijk voor 4 personen)
INGREDIËNTEN:
Voor het deeg (dit is heb dubbele wat je gebruikt, maar dan kan je meer maken of bewaren in de vriezer):
200 gram bloem
1 theelepelje bakpoeder
4 gram zout
150 ml sojayoghurt (bijvoorbeeld Alpro minder suiker)
Flammkuchen classic met spekkies en ui:
Voor de spekkies (je gaat hier de helft of zo uiteindelijk van gebruiken maar dan heb je over en dat is winnen voor later, niet overhouden? Maak dan de helft):
2 theelepel liquid smoke
4 theelepel sojasaus
1 theelepel gerookte paprikapoeder
1 eetlepel olijfolie
1 theelepel maple syrup
0.5 theelepel appelazijn
0.5 theelepel pepersaus (frank’s of worcestershiresaus of iets wat je hebt)
Zout/peper
150 gram oesterzwam in korte reepjes
1 a 2 eetlepels Vegan roomkaas (Oatly romige haverspread komkommer & knoflook)
½ ui, liefst een rode maar geel/wit kan ook, in ringen
Flammkuchen caprese-stijl:
100 gram Cherrytomaatjes in plakjes
1 eetlepel vegan pesto
Klein handje blokjes vegan feta (Violife Greek Block)
Flammkuchen venkel/aubergine
Alle toppingdingen
van dit recept
(maar dan de helft ongeveer want flammkuchen is kleiner qua oppervlak dan een pizza)
HOE JE HET MAAKT:
Deeg:
Doe alles voor het deeg in een kom bij elkaar en kneed voor 5 minuten lang tot een soepel deeg. Laat 15 minuten rusten. Als je uiteindelijk 3 flammkuchen wil maken: bewaar de helft in de vriezer voor later. Verdeel de rest alvast in 3 bolletjes.
Verwarm je oven voor op 250 graden of zo hoog als ‘ie kan (als hij niet zo hoog kan). Tip: verwarm je bakplaat mee.
Na 15 minuten: rol het deeg zo dun mogelijk uit, doe bakpapier en leg op hete bakplaat, bekleed de Flammkuchen op de bakplaat.
Bak de flammkuchen in 6-10 minuten knapperig en goudbruin.
Voor de spek en ui-variant:
Maak de marinade voor de spekjes en scheur en/of hak de oesterzwammen in spekjesvormige reepjes. Doe in de marinade en roer af en toe om (doe daarna de deegdingen). Na in ieder geval 15 minuten: lek uit en bak kort de spekjes voor op hoog vuur (hoeft geen olie in de pan).
Hak de ui in ringen.
Doe een laagje roomkaas op 1 uitgerolde lap, daarna uienringetjes en de spekkies.
Voor de caprese-variant:
Snijd de cherrytomaatjes in plakjes en de vegan feta in dunne blokjes. Begin met laagje pesto, daarna cherrytomaatjes, daarna feta.
Voor de venkel/courgette-variant: