Blogopmaak

bagel roomkaas en gerookte zalm, maar dan vegan

7 februari 2021

smaakt hetzelfde, zonder die smerige nasmaak.

Afbakbagels
Roomkaas maar dan vegan (Oatly spread komkommer & bieslook)
Kappertjes
Verse dille
Handje spinazie (zonder steeltjes)

Voor de zalm maar dan vegan:
2 winterpenen
1 eetlepel olijfolie
1 eetlepel sojasaus
2 theelepels liquid smoke
1 theelepel appelazijn
1 vel nori (in repen, niet te klein anders krijg je ze er nooit meer uitgepeuterd)
30 ml water

Rasp de wortels en gebruik een dunschiller om dunne (liefst lange als het lukt) plakken te snijden. Kook ze voor 5 minuten of iets langer (proef er één: het moet niet te knapperig zijn want zalm is niet knapperig). Spoel af onder koud water. Meng de marinade. Doe in bakje. Doe wortelzalm erbij. In koelkast voor in ieder geval 24 uur. Schud af en toe het bakje. Mijn tip: maak een shitload en verdeel ze in ziplockzakjes of kleine bakjes en elke keer als je zin hebt in 1 bagel zalm ga je keilekker als je het dan al die tijd al in de vriezer hebt. 
Om er een bagel van te maken: bak bagel af, beleg het, eet het op, zet Michael Bublé op, maak het gezellig. Wijnadvies: viognier of chardonnay. Haha. 

11 mei 2021
Bodem: 2 rollen oreo koekjes (3 koekjes apart houden: 1 voor garnering, 2 voor snacken tijdens wachten want lang wachten man.) 70 gram gesmolten vegan boter (Flora plant) Vulling: 300 gram rauwe cashews (15 min in kokend water wellen. Voor het wellen wegen) 175 gram kikkererwten 2 eetlepels maïzena 120 ml maple syrup 2 eetlepels tahini 370 ml kokosmelk (maak een pina colada van die 30 ml joh) Mespuntje zout 3 eetlepels appelazijn 1 citroen: sap en rasp in hele vulling In de helft: 50 gram cacaopoeder 1 eetlepel suiker/extra maple syrup Nodig: oven en springvorm (22 cm) Verwarm oven voor op 160 graden. Verkruimel koekjes, meng met gesmolten boter en maak bodem. Gooi alles voor de vulling in de blender (maar nog niet de cacaopoeder en extra suiker), maak vulling. Giet de helft in een schaal. Voeg de cacao en suiker toe aan de vulling die nog in je blender zit. Blend. Stort links onder in de hoek, midden boven en rechts onder een bolletje witte vulling Vul de gaten op met bruine vulling. Herhaal nu met nog een laagje en wissel de kleur af, dus nu bruin links onder, mid boven en rechtsonder. Is dit abracadabra? Verdeel dan gewoon blobjes vulling ter grootte van je hand omstebeurt in de springvorm. Neem een satéprikker en trek een slingerlijn. trek nog een slingerlijn maar dan dwars op je eerste. klaar met marmeren. Bak voor 50 minuten. Liefst echt wel paar uur koelen voor aansnijden. Invriezen kan prima met deze taart! Bekijk ook de unicornversie van deze taart! Geïnspireerd op recept: https://avirtualvegan.com/vegan-new-york-cheesecake/
11 mei 2021
Voor de burgers (4): 200 gram gekookte biet 200 gram linzen (of 130 gram linzen en 70 gram kikkererwt of een andere verhouding naar jouw gading) 2 eetlepels sojasaus 40 gram bloem 40 gram havermout Snufje paprika Snufje chilipoeder Zout en peper Voor de pickled rode ui: 1 rode ui 100 ml appelazijn 1 flinke theelepel suiker Broodjes Plakje vegan kaas (violife slices) Sla Tomaat Avocado Vegan truffelmayonnaise Of andere dingen Snijd de ui in dunne ringen en laat badderen in de appelazijn en suiker. In ieder geval halfuurtje maar hoe langer hoe beter/mooier/alles. Hele nacht kan ook gewoon. Voeg alle ingrediënten voor de burgers toe in je keukenmachine en mix. Te nat? Voeg bloem/havermout toe. Te droog? Voeg meer biet toe of beetje water. Vorm tot burgers en zet een kwartiertje in de koelkast. Bak 4 minuten op iedere kant in beetje zonnebloemolie op middenhoog vuur. Laat het plakje kaas smelten op de burger (deksel op de pan). Lekker met truffelmayonnaise (3 eetlepels vegan mayo, 2 theelepels truffelolie, flinke snuf verse zwarte peper). Origineel burgertje: simpele-recepten.nl en inspiratie via beaufood.nl
8 mei 2021
¼ watermeloen 50 ml sojasaus 1 eetlepel sesamolie ½ theelepel fijngehakte gember Sesamzaadjes voor garnering Maak de marinade door alles in een bakje bij elkaar te doen. Snijd de watermeloen en gebruik de vastige stukken zonder pitjes, snijd die in sashimi-vorm. Doe ze in de marinade (eventueel beetje aanlengen met water zodat alles goed onder staat). Laat in ieder geval vier uur marineren. Kook de watermeloen in de marinade voor 10-15 minuutjes in een steelpannetje. Giet af (gebruik afgekoelde marinade eventueel als saladedressing), en dip de randjes in sesamzaadjes. Lekker met vegan wasabimayo (2 eetlepel mayo, 1 stuiver wasabi)! Origineel van @vegaliciouslyeva en geïnspireerd door Dave.
7 mei 2021
Voor 16 stuks: 4 koning oesterzwammen 1 kopje bloem 1 eetlepel maïzena 1 theelepeltje sesamolie 1 theelepeltje appelazijn 1 eetlepel viskruiden Plantaardige melk (ik denk 100 ml of zo maar weet het niet, zie beschrijving) 1 kommetje panko Olie om in te frituren Snijd het dakje van de zwammen en bewaar dit voor een ander gerecht (een ramen bijvoorbeeld). Snijd de zwammen in de lengte doormidden. Maak nu van elke plak twee ‘garnalen’ door de plak nee te leggen en over de lengte met een soort yin-yangbeweging te snijden zodat je twee lange helftjes krijgt met ieder een buikje en een staartje. Week de stukjes voor een kwartiertje in warm water. Doe de bloem, maïzena en viskruiden bij elkaar in een kom en meng door elkaar met een vork. Voeg de appelazijn en sesamolie toe en dan net zoveel plantaardige melk wordt, tot je een mooi beslag hebt (dikke milkshakestructuur). Haal de ‘garnalen’ eerst door het beslag (eventueel eerst door bloem) en laat kort uitlekken, rol door de panko en frituur op 180 graden voor 3 à 4 minuten. Lekker met vegan knoflookmayo (half teentje verse knofook met een paar eetlepels vegan mayo) of een tempura-dip (google maar). Geïnspireerd door Olives for Dinner.
30 april 2021
Voor drie hongerige mensen: Spaghetti 4 teentjes knoflook 1 blikje tomatenpuree 3 ‘blikjes’ water 1 ui Groenten (wortel, courgette, tomaatjes, champies, verzin het) 2 flinke eetlepels edelgist oregano Verse basilicum voor garnerings Voor het gehakt: 200 gram tofu 1 eetlepel maizena Peper/zout Nootmuskaat Paprikapoeder Knoflookpoeder Scheutje sojasaus en ketjap Kardemom Uienpoeder Tijm (heb je niet alles hiervoor in huis? Doe dan een beetje de dingen waarvan je zelf denkt: ja gehakt. Unami, weeiiige shit.) Fruit ui, snijd groenten, doe erbij in pan, bak kort op hoog vuur, doe knoflook en oregano erbij, bak kort, doe tomatenpuree en water: drie keer de inhoud van het blikje erbij. Zet het vuur zacht en laat in ieder geval 15 minuten maar liefst langer pruttelen. Voor het gehakt: lek de tofu uit (ik knijp ‘m altijd uit boven de gootsteen, boek erop duurt lang). Verkruimel in een kom. Doe 1 eetlepel maizena erbij (dit zorgt ervoor dat het een gehakt-achtige structuur krijgt, heel sick!) en alle smaakmakers. Mix en bak in klein beetje olie in een koekenpan krokant. Doe op het laatst bij de saus, vlak voor je gaat serveren. Kook je pasta, serveer met verse basilicum en nog een beetje edelgist en zoek niet op wat de burgemeester van Bologna nu van je denkt.
23 april 2021
Hoeveel springrolls je nodig hebt hangt af van hoe dik je ze vult. Ik vul niet te veel want dan kan je het mooier opvouwen. Dan eet je er 3 à 4 per persoon of zo. Rijstvellen rijstnoedels Paprika Mango Komkommer Wortel Taugé Avocado Kipstuckjes (gebakken met kipkruiden en 2 eetlepels sojasaus met 2 eetlepels ahornsiroop) Verse koriander Verse munt Sausjes om te dippen: Hoisinsaus Sojasaus Chilisaus Of je eigen sausje, gemaakt van: 1 chilipeper in minikleine blokjes, scheut sojasaus, scheut rijstazijn, scheut(je) sesamolie Dit zijn de ingrediënten die ik gebruikte, maar je kunt ook dingen weglaten of toevoegen, kijk zelf maar wat je lekker vindt of wat je überhaupt in huis hebt. Snijd alles in reepjes en bereid dingen voor zoals de kipstuckjes en het dipsausje. Je kunt er vanaf nu een interactieve totaalervaring van maken met je gasten en ze het zelf lekker laten opbouwen (dan kan iedereen zelf kiezen wat ‘ie lekker vindt en ga je lekker) terwijl je aan tafel zit. Of je maakt ze zelf van te voren. Maak een rijstvel nat door hem onder te dompelen in warm water (niet kokend heet want dan wordt het heel snel slap en breekt het sneller). Leg het neer en vul het midden in een rechthoekje met dingetjes. Tip: zorg dat je natte dingen ‘inpakt’, dus begin met een bedje van de kruiden en eindig ook met iets ‘droogs’. Vouw het rijstvel aan de korte kanten van je vulling dicht, en rol nu langs de lange zijde van je vulling de loempia zo strak mogelijk op. Als dit nergens op slaat: zoek het dan even op op YouTube.
11 april 2021
Voor 3 Flammkuchen, voor 2 personen ongeveer (met extra-maaks voor later, of gewoon gelijk voor 4 personen) INGREDIËNTEN: Voor het deeg (dit is heb dubbele wat je gebruikt, maar dan kan je meer maken of bewaren in de vriezer): 200 gram bloem 1 theelepelje bakpoeder 4 gram zout 150 ml sojayoghurt (bijvoorbeeld Alpro minder suiker) Flammkuchen classic met spekkies en ui: Voor de spekkies (je gaat hier de helft of zo uiteindelijk van gebruiken maar dan heb je over en dat is winnen voor later, niet overhouden? Maak dan de helft): 2 theelepel liquid smoke 4 theelepel sojasaus 1 theelepel gerookte paprikapoeder 1 eetlepel olijfolie 1 theelepel maple syrup 0.5 theelepel appelazijn 0.5 theelepel pepersaus (frank’s of worcestershiresaus of iets wat je hebt) Zout/peper 150 gram oesterzwam in korte reepjes 1 a 2 eetlepels Vegan roomkaas (Oatly romige haverspread komkommer & knoflook) ½ ui, liefst een rode maar geel/wit kan ook, in ringen Flammkuchen caprese-stijl: 100 gram Cherrytomaatjes in plakjes 1 eetlepel vegan pesto Klein handje blokjes vegan feta (Violife Greek Block) Flammkuchen venkel/aubergine Alle toppingdingen van dit recept (maar dan de helft ongeveer want flammkuchen is kleiner qua oppervlak dan een pizza) HOE JE HET MAAKT: Deeg: Doe alles voor het deeg in een kom bij elkaar en kneed voor 5 minuten lang tot een soepel deeg. Laat 15 minuten rusten. Als je uiteindelijk 3 flammkuchen wil maken: bewaar de helft in de vriezer voor later. Verdeel de rest alvast in 3 bolletjes. Verwarm je oven voor op 250 graden of zo hoog als ‘ie kan (als hij niet zo hoog kan). Tip: verwarm je bakplaat mee. Na 15 minuten: rol het deeg zo dun mogelijk uit, doe bakpapier en leg op hete bakplaat, bekleed de Flammkuchen op de bakplaat. Bak de flammkuchen in 6-10 minuten knapperig en goudbruin. Voor de spek en ui-variant: Maak de marinade voor de spekjes en scheur en/of hak de oesterzwammen in spekjesvormige reepjes. Doe in de marinade en roer af en toe om (doe daarna de deegdingen). Na in ieder geval 15 minuten: lek uit en bak kort de spekjes voor op hoog vuur (hoeft geen olie in de pan). Hak de ui in ringen. Doe een laagje roomkaas op 1 uitgerolde lap, daarna uienringetjes en de spekkies. Voor de caprese-variant: Snijd de cherrytomaatjes in plakjes en de vegan feta in dunne blokjes. Begin met laagje pesto, daarna cherrytomaatjes, daarna feta. Voor de venkel/courgette-variant: Zie hiero .
6 april 2021
Je classic van Ottolenghi, maar dan vegan Voor twee personen: 2 aubergines 150 ml plantaardige yoghurt (bijvoobeeld sojayoghurt minder suiker van Alpro) Verse basilicum Pijnboompitjes (geroosterd) granaatappelpitjes Snufje saffraan 1 teentje knoflook 2 theelepeltjes citroensap Scheutje kurkuma Peper/zout Serveren met bijvoorbeeld: Couscous Ras el hanout 1 theelepeltje olijfolie Peper/zout Snijd de aubergines door de helft en maak een ruitjespatroon in de zachte kant. Bak aan beide kanten tot lichtbruin en zacht. Maak de saffraanyoghurt: kook water (voor de couscous bijvoorbeeld), doe in een piepklein bakje de saffraandraadjes en een minischeutje kokend water. Laat de saffraan trekken. Doe de sojayoghurt in een schaaltje, pers het teentje knoflook erover uit, voeg de kurkuma toe (hoeft niet, is alleen voor de kleur), citroensap, en peper/zout. Op het allereind het saffraansapje toevoegen (de rode draadjes zelf niet). Bouw op. Eet op, bedank Ottolenghi!
6 april 2021
500 gram bloem 1 zakje gist 8 gram zout 1 theelepeltje kaneel 3 eetlepels gembersiroop 200 ml plantaardige melk (ik gebruikte rijstmelk) 250 gram suikerklontjes (in brokjes gehakt) Klontje vegan boter Scheutje zonnebloemolie Doe de bloem, gist, zout en kaneel in een kom. Mix met een lepel. Maak een kuiltje en giet de gembersiroop en plantaardige melk daarin. Mix het geheel met je handen tot een bol. Zet een kwartier opzij. Zorg in de tussentijd dat je een schoon werkvlak hebt dat je met wat zonnebloemolie invet. Kneed het deeg tien minuten tot een kwartier tot een elastisch en glad deeg. Zet in een schaal in het midden van je oven (die uitstaat) met een bakje kokend water eronder. Laat het 60 minuten rijzen. Hak de suikerklontjes in brokjes en vet een cakevorm in met boter en bestrooi met suiker. Hou de vorm even op zijn kop om overtollig suiker eruit te laten. Haal het deeg uit de oven, dit is nu als het goed is twee keer zo groot. Werk dit op je met olie ingevette werkvlak uit tot een lap. Bestrooi met de suikerbrokjes. Bewerk het deeg zodat de suiker goed opgenomen wordt en rol het deeg weer uit tot een lap, ongeveer zo breed als je cakevorm. Rol het op en doe het met de naad omhoog in de vorm. Doe het nu opnieuw 60 minuten in je oven met een vers bakje kokend water eronder. Na 60 minuten: haal alles uit je oven. Verwarm nu je oven voor op 200 graden. Bestrijk de rol met wat boter en brokjes suiker. Bak het suikerbrood voor 25-30 minuten. Omdat het vers brood is, wordt het vrij snel oud. Tip van de eeuw voor dag drie: toast het en besmeer met vegan boter en een beetje grof zeezout. Inspiratie via Arjen Lubach /ZML
1 april 2021
Voor 2 personen: Voor de bodem (voor 4 grote pizzabodems. Maak dit want duurt lang, vries na rijzen de 3 overige porties per stuk in): 460 gram bloem 200 gram gekookte en gepureerde bloemkool 9 gram gedroogde gist 300 ml lauw water 4 eetlepels olijfolie 1 eetlepel suiker 1 theelepeltje zout Voor erop: ½ courgette 1 venkelknol (plus als het eraan zit venkelgroen, fijngehakt) 1 ui Flinke hand spinazie 2 kleine teentjes knoflook, geperst Handje Vegan mozzarella (Violife Mozzarella Grated) 2 cm vegan feta (Violife Greek Block) Handje verse basilicum Handje pijnboompitjes, geroosterd Olijfolie Peper/zout Doe lauw water in een kom en voeg de gist toe. Laat 10 minuten z’n ding doen. Kook roosjes bloemkool en pureer de boel. Weeg af: je wil ongeveer 200 gram. Voeg de bloemkool, de bloem, suiker, zout en olijfolie toe aan het water en kneed tot je spierpijn krijgt (15 minuten). Doe het in een schaal en dek af met folie. Laat nu een uur staan. Na een uur: snijd in vieren. Vries de rest in voor je future self (tip: doe bloem om de bolletjes heen en daar folie overheen, dan plakt het niet aan het folie bij het ontdooien later). Gebruik vet veel bloem voor je deegroller, op je handen en je oppervlak want het plakt als de neten. Maak een pizzabodemvorm. Verwarm je oven voor op 250 graden (of zo hoog als ‘ie kan). Trucje: verwarm je bakplaat mee in de oven, dan wordt je pizzabodem extra knapperig. Snijd de courgette in plakjes, de ui in ringetjes, de venkel in dunne schijfjes en haal de steeltjes van de spinazie. Fruit ui en bak de courgette en venkel en knoflook kort mee. Zet het vuur uit en meng de spinazie erdoor. Snijd de vegan feta in blokjes. Haal de bakplaat uit je oven en doe er bakpapier op en daarop je pizzabodem en bestrijk ‘m met een beetje olijfolie. Besprenkel met de vegan mozzarella, beleg nu met de groenten en als laatste de blokjes feta. Doe in de oven voor 10-15 minuten. In de tussentijd: rooster de pijnboompitjes en pak je basilicum voor keiharde garnering. Knip je pizza met een schaar want waarom niet.
Meer recepten
Share by: