Voor een hele pan (4 personen of zo?)
- udon noedels
- 4 cm verse gember, fijngehakt (of 1 eetlepel gember uit een potje wat zelfde is en acht miljard keer handiger)
- 3 teentjes knoflook, geperst
- 1 rode chilipeper, in dunne ringetjes (als je niet lekker gaat op heet: verwijder de zaadjes)
- een heel flinke theelepel sambal manis (als je niet lekker gaat op heet: doe minder)
- groenten (bijvoorbeeld: puntpaprika, wortel, paksoi, taugé, spinazie, of gewoon een pakket, alles)
- 1 pakje shiitake champignons, in plakjes
- 1 eetlepel miso
- 1,5 liter water en 2 groentebouillonblokjes
- scheut rijstazijn
- scheut sojasaus
- sesamolie om in te bakken
- 3 bosuitjes in ringetjes
Optioneel:
- tofu In blokjes in olie krokant gebakken in chilipoeder, paprikapoeder, knoflookpoeder, zout, peper
Neem een soeppan. Doe de gember, knoflook en sambal op en piepklein beetje sesamolie. Laat bubbelen. Voeg in plakjes gesneden shiitake toe. Bak kort, voeg dan groenten toe. Voeg dan bouillon toe. Voeg dan een scheut rijstazijn toe (2 eetlepels? 1? Proef!) en een scheut sojasaus. Laat in ieder geval 20 minuten zachtjes pruttelen zodat de shiitake zijn ding kan doen. Maak de noedels klaar (gewoon in de soep erbij, kijk wat het pakje zegt). Op het laatste moment, als je ramen niet meer kookt, een eetlepel miso erin op laten lossen. Niet meer koken. Doe in kom (doe evt. nu je tofublokjes erbij) garneer met bosui.