Voor 2-3 personen:
Spaghetti voor 2-3 personen
400 gram pompoen in blokjes
4 salietakjes
3 teentjes knoflook
250 gram vegan room (Alpro cuisine, Haver cuisine van oatly)
Rucola
Olijfolie
Peper/zout
Eventueel beetje vegan Parmezaanse kaas (Violife prosociano wedge)
Voor de ‘bacon’:
Tempeh (2 cm afgesneden van je tempehblok, in megadunne stukjes)
1 theelepel gerookte paprikapoeder
Scheutje sojasaus
Zonnebloemolie (of andere niet-smaak-afgevende olie, kijk maar)
Nodig: oven, blender.
Verwarm je oven voor op 200 graden. Verspreid de pompoen over een bakplaat of doe het in een schaal, kan ook. Besprenkel met olijfolie, peper en zout. Rooster in de oven voor 25-30 minuten.
Zet ondertussen in een steelpannetje de room zachtjes op met vier hele salietakjes en drie hele teentjes knoflook (wel de velletjes eraf) erin. Laat net zolang als de pompoen in de oven zit, opstaan, maar probeer het niet te laten koken en blijf roeren.
Maak de tempeh bacon: Warm de olie op in een pannetje, test met 1 stripje tempeh, als het soort van drijft en bubbelt maar niet rookt of zwart wordt of in de fik vliegt is je olie goed (je kan ook meten, dan is het 180 graden). Doe de tempeh in de olie. Frituur voor 3 minuten tot goud. Haal uit pan en dep. Bewaar olie voor volgende keer of zo. Doe tempeh terug in (bijna droog) pannetje. Gerookte paprikapoeder en sojasaus erbij, kort op halflaag vuur bakken, zorg dat de tempeh crispy blijft.
Kook je spaghetti. Pompoen klaar? Doe de pompoen in je blender, vis (omg vis is niet vegan) de knoflook en salie uit de room, voeg de helft van de room toe aan de pompoen en blend tot saus. Te droog? Voeg meer room toe. Ik doe eigenlijk altijd gewoon alle room erbij, maar goed.
Giet spaghetti af, doe terug in pan en doe de saus door de spaghetti.
Neem een bord. Doe rucola. Doe spaghetti, doe tempehbacon, doe eventueel raspen met vegan kaas, doe eten.
Inspiratie via Culy.nl