Nodig: oven, een quichevorm of springvorm, mixer met gardes, crème brûlee-brandertje, blindbakboontjes (of iets anders), bakpapier, oneindig veel geduld.
Voor de bodem:
205 gram bloem
70 gram poedersuiker
Snufje zout
105 gram vegan boter, koud en in blokjes
1 lijnzaadei (1 eetlepel lijnzaad en 3 eetlepels water, samen geweld voor in ieder geval 10 min)
Voor de lemoncurd:
290 gram kristalsuiker
290 ml plantaardige melk
140 ml citroensap (4 a 5 citroenen)
50 gram vegan harde boter (koud)
5 theelepeltjes citroenrasp (van 4 a 5 citroenen)
4 eetlepels maïzena (of arrowroot)
1 theelepeltjes agar agar
½ theelepeltje kurkuma
Voor de meringue:
115 ml Aquafaba (het kikkererwtenvocht van ongeveer 1 blik kikkererwten)
150 gram poedersuiker
1 theelepeltje citroensap
Voor de bodem:
Meng de bloem en poedersuiker. Voeg het snufje zout toe, meng goed. Voeg de blokjes boter toe en mix met je handen tot het kruimelig is. Voeg het lijnzaadei toe. Meng tot mooie bal deeg. Wikkel in folie en doe 15 minuten in de vriezer. Vet vorm in met vegan boter en bestuif met bloem. Rol deeg daarna uit over een met bloem bestoven werkblad, 3 a 4 centimeter, bekleed vorm met randjes van 3 cm, prik een paar gaatjes. Verwarm je oven voor op 180 graden en laat de hele vorm inclusief deeg eerst nog 20 minuten koelen en rusten in de koelkast. Bak daarna in 20 minuten af (bak blind want bij mij stortten de wanden in). Laat afkoelen.
Voor de lemoncurd:
Doe alles bij elkaar in een pan behalve de boter. Breng aan de kook terwijl je roert en kook vervolgens voor vijf minuten lang terwijl je blijft roeren. Zet het vuur uit en voeg de boter toe, roer tot de boter is gesmolten en gemengd. Giet de lemoncurd in een lage/platte schaal en laat koelen in de koelkast.
Voor de meringue:
Zorg dat je aquafaba koud is en je schaal en garde vetvrij. Mix de aquafaba eerst op hoge stand zonder de rest voor een paar minuten, tot het wit, dik en schuimig is. Voeg de suiker en citroensap toe en mix, steeds een standje harder, voor 6 à 8 minuten, of in ieder geval tot je van die punten krijgt. Zorg dat het echt stevig is, anders zakt het in. Bij mij was het niet zo stevig als ik zou willen uiteindelijk.
Doe de lemoncurd in de taartvorm. Smeer uit. Doe de meringue in een spuitzak met zo’n kartelmondje, ga helemaal los, doe je haar in een knot en leef je uit met de brander. Klaar!
Inspiratie van: Rutger Bakt, School night vegan en Anouk via Heel Holland Bakt.