Let op: de pizzabodem maken duurt lang, dus plan om dit te doen tijdens een zoomoverleg voor je werk en zeg dat je camera niet werkt.
Voor de bodem (voor 4 grote pizzabodems. Maak dit want duurt lang, vries na rijzen de 3 overige porties per stuk in)
460 gram bloem
200 gram gekookte en gepureerde bloemkool
9 gram gedroogde gist
300 ml lauw water
4 eetlepels olijfolie
1 eetlepel suiker
1 theelepeltje zout
(of
kijk hier
voor een snel en knapperig dun pizza/flammkuchendeeg op sojayoghurt-basis)
Voor erop (1 pizza)
½ potje tomatenpuree
Scheutje water
2 theelepeltjes gedroogde oregano
Je favo vegan smeltkaas (ik maak een combi van een flinke hand geraspte mozzarella flavour van Violife, een flinke eetlepel edelgist, peper, zout en een scheutje rijstmelk, in de pan zodat het alvast smelt en je rondjes kan maken op je pizza)
Kappertjes
Rucola
Doe lauw water in een kom en voeg de gist toe. Laat 10 minuten z’n ding doen. Kook roosjes bloemkool en pureer de boel. Weeg af: je wil ongeveer 200 gram.
Doe de bloemkool, de bloem, suiker, zout en olijfolie toe aan het water en kneed tot je spierpijn krijgt (15 minuten). Doe het in een schaal en dek af met folie. Laat nu een uur staan. Na een uur: snijd in vieren. Vries de rest in voor je future self. Gebruik vet veel bloem voor je deegroller, op je handen en je oppervlak want het plakt als de neten. Maak een pizzabodemvorm.
Verwarm je oven voor. Liefst 240, die van mij kan dat niet, die kan maar 225, dus die doe ik wat langer en ook nog even grillen).
Doe de tomatenpuree in een pannetje met wat water zodat er een dikke saus ontstaat. Voeg oregano toe.
Begin met de tomatenpuree, daarna de vegan kaas, daarna de zalm en kappertjes. Als je lekker gaat: smeer de randen in met olijfolie en besprenkel met grof zout. Bak in 10-15 minuten af in een zo heet mogelijke oven (mijne kan maar 225, liefst doe je echt 240).